Handelaren in twijfel

(Column voor Natuurlijkreizen.nl)

Het is weer een bijzonder weerjaar. Het voorjaar heeft zichzelf meteen op vakantie gestuurd, zodat de zomer en de herfst alle gelegenheid hadden om drie maanden eerder hun kans te grijpen.
Slechte tijden voor de campinghouders en strandhuisjesverhuurders in Nederland. Maar interessante tijden voor de climate watchers. Dan heb ik het niet over de Erwin Krolls en Helga van Leurs met hun huis-tuin-en-keukenvoorspellingen, doch over het wereldwijde leger van wetenschappers dat klimaatveranderingen in grafieken en langetermijnverwachtingen probeert te vatten.
De aarde warmt op, zoveel is duidelijk. Of dat lineair of cyclisch is? Ik weet het niet en het bodempje koffie in mijn espressokopje geeft daar ook geen uitsluitsel over. Wat mij meer zorgen baart, is dat ook de klimaatwetenschap inmiddels geterroriseerd wordt door populisten die botweg de opwarming ontkennen. Het blijken dezelfde PVV-adepten te zijn die Europa willen afschaffen, de gulden herinvoeren en alle nieuwkomers verplicht naar Nederlandse cursus sturen, terwijl ze zelf het Nederlands niet beheersen.
Deze anti-opwarmingshetze is niet meer dan een ordinaire vorm van spaghetti gooien. Jas een pan vol tegen de muur en er blijven altijd wel wat slierten hangen.
De gevestigde wetenschappers, die door deze Bosma-types steeds vaker als subsidieslurpers worden weggezet, hebben hun handen vol aan het ontzenuwen van de aarde-is-platachtige onzin. Hun tegenstanders zijn niet alleen taai, maar ook goed georganiseerd en, vooral ook, goed gefinancierd. Achter de lobby schuilen namelijk rechtse denktanks uit de VS, die gesubsidieerd worden door de olie- en tabaksindustrie. Twee vervuilende bedrijfstakken die liever niet herinnerd willen worden aan hun aandeel in de klimaatveranderingen. Er mocht eens een claim komen...
Over deze lobby is een boek geschreven, met de treffende titel Merchants of Doubt. Na de handelaren in angst hebben we nu dus de handelaren in twijfel. Het is hetzelfde leger van opportunisten, alleen met andere wapens.
Mocht u naar buiten gaan, hoedt u dan niet zozeer voor het weer als wel voor de evangelisten die de twijfel verkondigen. Zij zijn veel gevaarlijker dan de verkondigers van het ware woord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten