Dubbel gepakt

(Column voor Natuurlijkreizen.nl)

Transavia heeft een nieuwe topman, las ik onlangs. Da’s leuk voor Transavia, maar hoe leuk? De Schiphol Groep heeft Bram Gräber benoemd voor deze wereldbaan. Gräber, Gräber, even gräben in mijn geheugen. Oja, nu weet ik het weer, de goede man was tot voor kort directeur van KLM Nederland. Maar wacht eens even... ik ken Bram nog ergens anders van: was hij niet de man die de VS niet in durfde omdat hem een veroordeling boven het hoofd hing aangaande verboden prijsafspraken in de cargo-wereld?
Al googlend las ik dat Air France-KLM inmiddels bijna 1 miljard euro moet betalen. De Europese Commissie is ziedend omdat bedrijven en consumenten jarenlang te veel betaalden. En Bram was daar als manager van KLM Cargo verantwoordelijk. Ik zie het helemaal voor me: mannen in krijtstreeppakken die een voor een schichtig een duister steegje ingaan, door een ijzeren deur naar binnen afdalen naar een rokerige gokkelder om snode plannen te beramen hoe ze de wereld kunnen belazeren. Leve de cowboys van de vrije-markteconomie, jippieaajee!
Elders las ik ook dat Bram zich de laatste jaren heeft ingezet voor betere consumentenrechten in de luchtvaart. Ach gut, hij is bezig tot inkeer te komen. Voor het blad Reisrevue was het alweer reden om Gräber uit te roepen tot reismanager van het jaar. Van mij mag-ie de prijs ook hebben. Maar wel pas nadat hij elke euro die hij uit onze zakken klopte heeft terugbetaald, inclusief een fikse rente.
Ik acht de kans niet groot dat Bram dat gaat doen. Ik vermoed eerder dat de ticketprijzen binnenkort omhoog gaan. Dubbel gepakt, heet dat. Een sigaar uit eigen doos die in sinterklaas- èn kerstpapier gewikkeld onder de boom wordt gelegd, terwijl Bram een liedje zingt: ‘Eerlijk zullen we alles delen, ik een heleboel meer dan jij.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten