Oranje

(Column voor NatuurlijkReizen.com)

De Nederlandse touroperators zullen niet onverdeeld gelukkig zijn met de aanstaande troonwisseling. Die is namelijk midden in de meivakantie gepland. Dat duwtje extra in de modder kan de branche slecht gebruiken. De republikeinse vakantiegangers zullen het land zeker willen ontvluchten. Maar de rest van Nederland is oranjegezinder dan zij graag toegeeft. Of zijn we gewoon in voor een feestje?
Nuchter en zakelijk beschouwd maakt het niet veel uit, een koning(in) of president. Het gaat er meer om dat de oranje-familie zich laat voorstaan op geboorterecht, roeping en dat soort ongein. Wanneer zijn we die middeleeuwse rituelen nu eens ontgroeid?
Ook de kranten smullen ervan en schrijven zich rot. Zo kon ik in één week de helft van de Volkskrant en het NRC meteen overslaan. Al moet ik nog wel even één wapenfeitje noemen dat mij in een oogwenk opviel: Beatrix koos in de Lockheed-affaire de zijde van haar vader. Een aardje naar d'r vaartje?
Laat ik dit schrijven opbeurend eindigen. Laatst kreeg ik van een vriendin een heerlijke Sloveense wijn. Dat doet me verlangen om dat land eens te bezoeken. Natuurlijk Reizen is een van de eerste Slovenië-pioniers in de reiswereld. Eens kijken wanneer de directeur zijn favoriete columnist op een proefreis trakteert. Jeruzalem zonder klaagmuur, dat lijkt me wel wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten