Doe maar duur

(Column voor Natuurlijkreizen.nl, november 2009)

Onlangs werd ik geattendeerd op een bijzonder vakantie-uitje: een exclusieve treinreis van Amsterdam naar Venetië met de beroemde Oriënt Express. Daar zou ik bij wijze van spreken wel een moord voor willen plegen.
Ik stelde me voor hoe ik, heerlijk weggezakt in barokke fauteuils, met sigaren en cognac aangereikt door Aziatische schonen, een boek van Dostojewski op schoot, over de Europese ijzerwegen van droomstad naar droomstad snelde. Niet té snel natuurlijk, want van zo’n uitstapje moet je extra lang genieten. Tijdens het diner bij kaarslicht met een fonkelende gezelschapsdame geraakte ik langzaam in een weldadige roes, waaruit ik pas ontwaakte toen het zonlicht in de weerkaatsing van de Alpensneeuw de volgende ochtend mijn gezicht koesterde.
Het al even exclusieve reisbureau Incento (‘bijzondere reizen voor bijzondere mensen’) is de organisator van dit lichtgevende tripje in economisch donkere dagen. Op de website staat het programma en dat is smullen geblazen. VIP-ontvangst, lunches, diners, vijfsterrenhotel, dagje Venetië en terugvlucht per speciale charter: het is me even niet wat.
Gezien de malaise in de reiswereld zou dat best eens voor een schappelijk prijsje kunnen, sprak ik mezelf moed in terwijl ik in de klerenkast op zoek ging naar de oude sok waarin ik mijn appeltjes voor de dorst bewaar. Ik had net wat verkreukelde honderdjes opgediept, toen mijn oog op de prijs viel: 3650 euro!!! Ik knipperde nog eens met mijn ogen, maar het stond er echt. Gelukkig werd mijn immense teleurstelling over de onbereikbare wensdroom meteen getemperd door de mededeling dat de reis met 170 passagiers was volgeboekt.
Elk crisis heeft z’n onaantastbaren, dacht ik bij mezelf. Die groep zou weleens groter kunnen zijn dan menige reisorganisatie inschat. Mijn advies aan hen zou dan ook kunnen luiden: weg met die weggeefprijsjes. Verhoog onmiddellijk je prijs met 100%, nee 200% en je zult zien dat de boekingen binnenstromen. Spreek mensen met een goedgevulde portemonnee aan op diezelfde portemonnee, want een betere bevestiging kunnen ze niet krijgen.
Uiteraard heb ik ook de directeur van Natuurlijk Reizen deze diamanten tip aangereikt. Mocht hij binnenkort zijn alleszins beschaafde prijzen verdubbelen, dan weet u dat hij u als onaantastbaar beschouwt. Blijft het bij een redelijke opslag, dan mag u erop rekenen dat u nog steeds koning bent. Een heerlijk vooruitzicht, vindt u niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten