(18) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en de regionale kranten worden bedreigd en bespeeld.

In tijden van oorlog gaat het erom wie controle heeft over de media.
Het bestuur van de kleine woningbouwvereniging in Noord-Holland, waar de oud-toezichthouders nu financieel moeten bloeden, snapt dat heel goed. Dat moet gezegd.
Zo durft de lokale krant niet meer over de woningbouwvereniging te schrijven. Verschillende keren is de redactie door het bestuur van de woningbouwvereniging bedreigd met een rechtszaak als ze kritisch schrijft over de toestanden binnen de vereniging.
Een beetje redactie laat zich daar niet door afschrikken, zeker niet als ze naar eer en geweten hun werk doen. Het probleem is dat de lokale krant deel uitmaakt van een groot mediabedrijf. Wat zegt de directie van het bedrijf: ‘Als jullie een rechtszaak aan de broek krijgen, moeten jullie zelf de kosten betalen.’ Omdat ze dat risico niet willen/kunnen lopen, heeft de krant zichzelf monddood gemaakt en schrijft zij niet meer over de woningbouwvereniging. Daardoor lopen de huurders een belangrijke informatiebron mis. En heeft het bestuur gekregen wat ze wil: een zwijgende pers.
Dan is er de grotere provinciale krant, onderdeel van hetzelfde concern. Toeval of niet, de verslaggever die vrijwel exclusief over de kleine woningbouwvereniging schrijft, doet dat op uiterst originele wijze. Niet gehinderd door veel kennis, maar wel schijnbaar ingefluisterd door het bestuur, de advocaat van het bestuur en het bestuur van de huurdersvereniging. De lezers krijgen een eenzijdige voorstelling van zaken voorgeschoteld waardoor de indruk ontstaat dat het bestuur onbaatzuchtig zijn werk probeert te doen, maar voortdurend en hinderlijk wordt achtervolgd door rancuneuze leden en oud-toezichthouders.
De krantenlezer weet niet dat er al twee jaar geen toezicht is bij de vereniging, dat kritische rapporten onder de pet worden gehouden, dat er miljoenen over de balk zijn gegooid, dat de commissie van goede diensten door het bestuur werd tegengehouden, dat de penningmeester er de brui aan heeft gegeven, dat de leden niet geïnformeerd worden en dat kritische leden uit de vereniging worden gegooid en bedreigd worden met rechtszaken. Evenals de zusterkrant, maar dit terzijde.
Zoveel signalen op rood bij een corporatie in de regio, een beetje onderzoeksjournalist zou er direct induiken. De hoofdredactie weet ervan maar doet niets.
Ondertussen gaat de brave verslaggever gewoon door met zijn hoor-zonder-wederhoorstukjes. Daar valt niet tegen op te rectificeren. Met journalistiek heeft het weinig te maken, met propaganda des te meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten