(21) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en huisaccountant Deloitte rekent naar zichzelf toe.

Een partner van accountantsmoloch Deloitte ligt onder vuur omdat hij indertijd bij Vestia belangrijke zaken over het hoofd zag. Van Vestia is het maar een ministap naar de kleine woningbouwvereniging in Noord-Holland, waar oud-toezichthouders nu financieel moeten bloeden. Ook daar was Deloitte de huisaccountant. En nog steeds, terwijl het drommels goed weet dat het met de governance slecht is gesteld bij deze vereniging.
Toen de oud-raad van toezicht in conflict kwam met het bestuur, kregen zij de accountants van Deloitte ondubbelzinnig aan hun zijde. ‘De bezem moet er door’, ‘Zonnekoninggedrag’, ‘De bijzonderste klant die we in 20 jaar hebben gehad’ waren enkele van de kwalificaties die uit de burelen van Deloitte weerklonken. Ferme taal die overeenkwam met de voorliefde voor de governance-code die Deloitte graag uitdraagt. En die de oud-RvT kon helpen bij het luiden van de noodklok.
In dezelfde lijn reageerde de rekenmeesters van Deloitte op het aangekondigde vertrek van de oud-RvT. ‘Als er niet snel serieus toezicht komt, geven wij onze opdracht terug.’ Mooie woorden, maar hoe zat het met de daden? Niet best, want van hogerhand kregen de accountants de opdracht om gewoon te blijven zitten waar ze zaten. Geen woorden maar zaken bij Deloitte.
Inmiddels is er al meer dan twee jaar geen intern toezicht bij de vereniging. Voor Deloitte is dat geen probleem: het krijgt de controleopdracht weer gewoon van het bestuur. Niemand weet ervan, wel zo rustig. Zoals ook bijna niemand weet dat het accountantsbureau al die jaren van alles en nog wat door de vingers heeft gezien bij deze woningbouwvereniging.  Een swapje hier en daar, een interimkracht die een miljoen extra binnensleepte, een strategisch voorraadbeleid dat al vijftien jaar op zich laat wachten, een ABC-grondaankoopje met 2,5 ton verlies: ach ja, waar gerekend wordt vallen gaten, nietwaar?
‘De bezem moet er doorheen’: ben benieuwd hoe schoon die veegt bij Deloitte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten