Biergevecht

(Column voor Natuurlijkreizen.nl, juni 2010)

Dat voetbal oorlog is, hebben we jaren geleden al geleerd van de legendarische trainer Rinus Michels. Ik dacht altijd dat het een zachtaardige man was, die Michels. Maar in zijn vak ging hij over lijken en stuurde hij zijn elftal tot de tanden bewapend het veld in. Dat het in 1974 uiteindelijk geen wereldtitel voor Oranje opleverde, was te danken aan een offday van Cruijff en een houterige schwalbe van Hölzenbein.
Op het WK in Zuid-Afrika is van oorlog op het veld nog weinig te merken. Op de tribunes echter des te meer. Of beter gezegd: aan het sponsorfront. Koning Voetbal is namelijk in de tentakels van de grote bierfabrikanten terecht gekomen. Het Nederlands elftal wordt gesponsord door Heineken, het WK door Budweiser. Voor de miljoenen die deze bierjongens neertellen, wordt een exclusieve taplicentie verstrekt en zijn concurrerende merken niet welkom op en om het veld.
Het Brabantse Bavaria, dat alleen al vanwege de omzet het liefst het hele jaar door carnaval viert, probeert het biercordon te omzeilen door drie elftallen jongedames in oranje minijurkjes de tribune op te sturen. Tsja, als je bier niet te zuipen is moet je het over een andere boeg gooien. Een slimme zet is het wel, want de Bavaria Babes – overduidelijk niet op voetbalkennis geselecteerd – worden regelmatig op de korrel genomen door opgewonden cameramannen. Media-aandacht is onbetaalbaar. En ondanks dat er geen logo op de jurkjes te bekennen is, weet iedereen waar Abraham zijn pilsje haalt.
De biersponsors kwamen meteen in actie. Tijdens de oefenwedstrijden in Nederland probeerde de KNVB, op verzoek van Heineken, tevergeefs de BB’s uit het stadion te weren. In Zuid-Afrika pakten ze het wat voortvarender aan. Daar werden de meiden als ware alcohooligans uit het stadium geplukt en achter slot en grendel gezet. Zo, nu eerst een Budweiser, zeiden de FIFA-bobo’s triomfantelijk tegen elkaar.
Het voetbal is niet om aan te zien, maar van de rest geniet ik met volle teugen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten