(11) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en de goocheldoos staat open!

Het bestuur van de kleine woningbouwvereniging in Noord-Holland waar de oud-toezichthouders nu moeten bloeden, lijkt een broertje dood te hebben aan goed georganiseerde ledenvergaderingen. Want op zo’n vergadering kunnen ook kritische leden aanwezig zijn, die kritische vragen kunnen stellen waardoor bestuurders in verlegenheid kunnen worden gebracht. Waarom moeilijk als het makkelijk kan?
Toen de raad van toezicht de voorzitter had geschorst, had zij tegelijkertijd een streep gehaald door de algemene ledenvergadering die achter de rug van de raad om heimelijk was uitgeschreven. Het bestuur had deze vergadering uitgeroepen ‘op verzoek van de huurdersbelangenvereniging (HBV).’ Het bestuur vergat erbij te zeggen dat dat verzoek afkomstig was van het bestuur van de HBV. En dat was hetzelfde HBV-bestuur dat al maanden in de weer was om de raad van toezicht met smaad en laster te achtervolgen, in plaats van zich in te zetten voor de vereniging.
Er zaten meer dikke adders onder het gras. Zo vermelden de statuten weliswaar dat in geval van een verzoek van 10% of meer van de stemgerechtigde leden het bestuur verplicht is tot het uitschrijven van een ledenvergadering. Maar dat betekent niet dat het bestuur van de HBV automatisch al haar leden (ca. 300) vertegenwoordigt. Bij geen enkele naar behoren functionerende vereniging heeft een bestuur immers carte blanche. Echter, ook bij de HBV opereert het bestuur bij voorkeur op eigen houtje. Wie met pek omgaat, raakt ermee besmet.
De benodigde handtekeningen voor de bewuste ledenvergadering waren nooit verzameld. Toch ging deze onrechtmatige vergadering gewoon door. De raad van toezicht liet uiteraard verstek gaan. 
Op en rond deze beruchte vergadering werd nog veel meer gegoocheld, zou later blijken toen de rechter met kluit en al in het riet verzeild raakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten