(5) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en wie controleert de verenigingskas?

Een kascommissie. Dat is toch wel het minste dat een vereniging behoort te hebben. Niet omdat bestuurders per definitie niet te vertrouwen zijn. Maar de leden behoren te weten hoe er met het verenigingsgeld wordt omgesprongen. Zo gaat dat bij de sportvereniging, de postzegelvereniging, de visvereniging en welke andere vereniging ook.
Hoe is dat geregeld bij woningbouwverenigingen? Daar is geen kascommissie nodig, want die rol wordt normaal gesproken vervuld door de raad van toezicht. Maar niet bij de kleine woningbouwvereniging in Noord-Holland waar de oud-toezichthouders nu financieel moeten bloeden. Daar mochten de toezichthouders van het bestuur niet in de boeken kijken.
Vreemd.
‘Hoe zit dat met de interimkracht die al twaalf jaar structureel 3x zoveel verdient als bij een vast dienstverband gebruikelijk is?’
‘Dat gaat jullie niets aan.’
‘Wij zouden graag inzicht krijgen in het loongebouw.’ (in de corporatiewereld is overbetaling namelijk eerder regel dan uitzondering).
‘Ook dat is niet iets waar jullie je mee hebt te bemoeien. Dat controleert de accountant.’
Wie zich daar wel mee mocht bemoeien behalve het bestuur en de accountant – die overigens geen mandaat had van de leden – de toezichthouders in ieder geval niet en de leden evenmin. De torenhoge vergoeding voor de interimkracht was in het verleden al vaker door leden ter sprake gebracht op de ledenvergadering. Daar gaf het bestuur nooit een verklaring voor. Of wacht, één keer: ‘U kunt ervan uitgaan dat we integer handelen.’
Een vereniging waarin jaarlijks meer dan 5 miljoen euro omgaat zonder financiële controle vanuit de leden, dat is te gek voor woorden, vonden de oud-toezichthouders. Het zou nog veel gekker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten