(15) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en een fraudeonderzoek bleek nodig.

Dat was geen sinecure, wat er naar voren kwam uit het onderzoek naar het handelen van twee bestuurders van de kleine woningbouwvereniging in Noord-Holland(zie deel 13). Voor de toenmalige raad van toezicht, die nu financieel moet bloeden, was het duidelijk dat een aantal zaken nader onderzocht moest worden.
Hoe zat het met de verdachte grondaankoop waarvoor de woningbouwvereniging kennelijk 250.000 euro extra moest betalen? Ook moest er helderheid komen over de opdracht aan de ‘huisarchitect’. Die had immers een fors bedrag opgestreken voor onbestemde werkzaamheden, via een ongetekende offerte op een kladpapiertje. Maar er waren meer zaken die volgens de RvT niet door de beugel konden. Zoals de verdiensten van de interimkracht, die al tien jaar ca. 70.000-80.000 euro meer verdiende dan in vast dienstverband gangbaar is. En die ook nog eens bemoeienis had met de boekhouding...
De minister en het Centraal Fonds Volkhuisvesting gaven de raad van toezicht volmondig gelijk. ‘Het betreffende onderzoek dient een forensisch karakter te krijgen,’ schreef de minister zelfs. Er werd een gerenommeerd onderzoeksbureau aangezocht om deze klus te klaren. Weer een fikse rekening die de woningbouwvereniging straks voor de kiezen zou krijgen!
Het bestuur had zo zijn eigen ideeën over de onderzoeksresultaten. Wat die ideeën precies waren, werd niet duidelijk. Ondanks herhaalde verzoeken van de RvT weigerde het bestuur officieel te reageren op  de onderzoeksresultaten.
De beste verdediging is de aanval, moet het bestuur hebben gedacht. Dus ging de derde bestuurder, die (nog) geen vuile handen had gemaakt, op eigen houtje met het onderzoeksbureau om de tafel om deze onverkwikkelijke klus snel te klaren. Wederom buiten de raad van toezicht om. Hoho, zeiden de RvT en ook het ministerie. Opnieuw moest er politieagentje worden gespeeld, al ging het hier beslist niet om kwajongensgedrag.
Dat die derde bestuurder ‘in samenspraak’ met zijn verdachte medebestuurders handelde, was een stellige indruk die velen niet ontging. 
In de maanden die volgden zou die indruk waarheid worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten