(16) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en de lasterfabriek draaide op volle toeren.

Voor een beetje tegenstand waren ze niet vervaard, de oud-toezichthouders bij de kleine woningbouwvereniging in Noord-Holland die nu financieel moeten bloeden. Daarin verschilden ze merkbaar van hun voorgangers, die niet durfden in te grijpen, maar ook van al die andere collega’s bij woningcorporaties die megalomane directeuren geen strobreed in de weg legden.
Langzamerhand nam de tegenwind echter toe tot orkaankracht, waarbij ‘onorthodoxe’ middelen niet werden geschuwd. Over het aanpassen van notulen (dl. 14) en het ‘verzetten’ van afspraken (dl. 12) is al geschreven. Het bestuur verschafte zichzelf zo de nodige wind in de zeilen. Het kreeg daarbij de onvoorwaardelijke steun van een stel piraten dat zich vermomd had als bestuur van de huurdersvereniging.
Zij hadden het bestuur van de woningbouwvereniging al geholpen met het onrechtmatige verzoek voor een ledenvergadering en tendentieuze berichtgeving uit vertrouwelijke bestuurscorrespondentie.
Ditmaal werd er een tandje bij gezet. Vooral de piratenhoofdman, die al kon bogen op een weinig roemruchte reputatie in de lokale gemeenschap, liet zich niet onbetuigd bij het belasteren, beschimpen en achtervolgen van de raad van toezicht. Verschillende keren werden leden van de RvT, notabene in het bijzijn van hun kinderen, uitgescholden of fysiek onheus bejegend. Ook een werkgever van een van de toezichthouders werd ‘geïnformeerd’.
De verbale knokploeg van het bestuur, noemde de advocaat deze piratenclub niet zonder reden. De piratenhoofdman wilde dat akkefietje vereffenen door een officiële klacht bij de Orde van Advocaten in te dienen. Gelukkig zag de deken er de onzin van in.
Hoogtepunt in het piratengeschut was de mail die de hoofdman in het heetst van de strijd aan de oud-toezichthouders stuurde: ‘Ik zal er persoonlijk op toezien dat jullie het gelag zullen gaan betalen. Wees daar welbewust van.’
Dat die belofte werkelijkheid werd, dat was niet alleen zijn verdienste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten