(2) Oud-toezichthouders moeten bloeden... en 'collega's' vrolijk graaien!

Kleine woningbouwverenigingen zijn niet zelden overgeleverd aan de graai- en grijpzucht in de corporatiesector. Er is een old boys & girls-network actief dat elkaar de toezichtbaantjes toespeelt. Lucratieve appeltjes voor de dorst waar oud-bestuurders (o.a. wethouders, Kamerleden, Statenleden), partijtijgers, professionals van adviesbureaus in de sector en accountants graag op af komen.
Een aantal van hen is ook actief in het interimcircuit. Dat heeft de corporatie ten noorden van Amsterdam geweten. Daar moest het bestuurlijk apparaat geprofessionaliseerd worden naar een tweelagenstructuur. In één jaar tijd was de vereniging aan diverse interimmers, waaronder een oud-bewindsman, een miljoen euro kwijt. Mag ik effe vangen?
Bij de kleine woningbouwvereniging waar de oud-toezichthouders nu financieel moeten bloeden, zwermden diverse 'collega-toezichthouders' rond de pot met honing. Terwijl ze wisten dat hun collega's de handdoek in de ring hadden gegooid omdat er geen serieus toezicht mogelijk was bij deze vereniging, gingen zij vrolijk door met hand- en spandiensten voor het bestuur te verrichten. Een van hen, werkzaam bij een top-vijf accountantskantoor èn toezichthouder bij een grote corporatie in  Amsterdam, was zelfs de 'huisadviseur' van het bestuur. Goed voor jaarlijks een tonnetje. Toen hij daarop aangesproken werd, zei hij (en zijn RvB) doodleuk: ik voer een opdracht uit. Ad Bos en andere klokkenluiders wisten het allang: van je collega's moet je het niet hebben...
By the way, wat verdienen die interimjongens bij Vestia eigenlijk? Daar heb ik minister Spies nog niet over gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten